Luonto herää kevääseen - Maitohorsma

Maitohorsma on monelle tuttu kasvi ja monipuolinen villiyrtti. Maitohorsmasta voidaan hyödyntää eri tavoin nuoret versot, vihreät lehdet ja punertavat kukat.

Käy katsomassa mitä Mirja ja Pirjo kertovat maitohorsmasta!

 

HORSMA-PAPRIKAMUFFINSIT

4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
1/2 dl rypsiöljyä
2 dl maitoa
1 muna
1 dl juustoraastetta
5 horsman lehteä
1/2 kpl paprikaa

1. sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita rasva, maito ja muna sekaisin. Lisää juusto, hienonnetut horsman lehdet ja paprikakuutiot nesteen joukkoon.
3. Yhdistä em. seokset. Voitele muffinssipelti tai jaa taikina paperivuokiin. Paista 225 asteessa 15–20 min.

HORSMA-PORKKANAMUHENNOS

3 porkkanaa
1 sipuli
3 rkl öljyä
n. 1 1/2 dl maitohorsman versoja
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
4 dl maitoa
1 tl rakuunaa
Yrttisuolaa
Ruohosipulia

1. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja hienonna sipuli. Hauduta niitä hetki tilkassa öljyä.
2. Lisää joukkoon silputut maitohorsman versot. Ripottele päälle jauhot. Kaada hetken kuluttua pikkuhiljaa vesi ja maito koko ajan sekoittaen. Anna muhennoksen hautua noin 20 minuuttia.
Mausta. Sopii tarjottavaksi esim. uunikalan kanssa.

PAISTETTUA MAITOHORSMAA KREIKKALAISEEN TAPAAN (1–2 annosta)   

5–6 maitohorsman vartta
1 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
Puolen sitruunan mehu
Suolaa
Mustapippuria myllystä

1. Ryöppää 20 sentin pituisia horsmanvarsia noin minuutti kiehuvassa vedessä.
2. Jäähdytä jäävedessä tai siivilässä juoksevan veden alla.
3. Leikkaa maitohorsman paksummasta päästä puiseva, noin 3 sentin pätkä pois.
4. Poisleikattava osa on helppo havaita keittämisen jälkeen.
5. Kuumenna paistinpannussa voi ja öljy, lisää horsmat ja paista rapeiksi.
6. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Tarjoa heti hyvän leivän ja tuoreen sitruunaviipaleen kanssa.
 

Jaa