Luonto herää kevääseen - Nokkonen

Nokkonen antaa satoa koko kesän ajan. Versoissa ja nuorissa lehdissä ei ole vielä poltinkarvoja mutta myöhemmin kesällä ovat suojakäsineet tarpeen! Nokkosen keruuta ei suositella kompostien ja karjasuojien läheisyydestä tai typellä lannoitetuilta alueilta.

Mirja ja Pirjo kertovat videolla vinkkejä nokkosen keräämiseen!

NOKKOSPAISTOS

2      sipulia
1 rkl     öljyä
2     valkosipulin kynttä
1,5 dl     ryöpättyä soseutettua nokkosta
0,25 tl suolaa
0,25 tl valkopippuria
150 g     fetajuustoa
3 dl     maitoa
4     munaa

1. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Hauduta hetki voissa tai öljyssä.
2. Lisää loput ainekset joukkoon, feta murennettuna.  Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 175 asteessa noin 1 h.
3. Tarkista, että seos on hyytynyt. Tarjoa vihreän salaatin kera.

NOKKOSSIPSIT

Kuumenna rypsiöljy 160 asteeseen. Pudota kuumaan öljyyn tuoreita (ei märkiä) nokkosen latvaversoja. Anna olla n. 1 minuutti, kunnes nokkonen on öjyssä "jäykistynyt". Nosta reikäkauhalla pois, valuta talouspaperin päällä, ripauta suolaa ja nautinto on valmis.

KEVYT YRTTILEVITE

100 g kevytlevitettä
1/2 prk maitorahkaa 0,3%
100 g maustamatonta kevyttuorejuustoa
1/2 tl sokeria tai hunajaa
1/2 dl hienonnettua ruohosipulia
1/2 dl hienonnettua persiljaa
2 kpl valkosipulin murskattua kynttä
1 rkl kuivattuja luonnonyrttejä esim. mesiangervoa, poimulehteä, siankärsämöä tai viherjauhetta
tai 1/2 dl pakastenokkosta

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Huom! Jos käytät tuoreita luonnonyrttejä, niin laita niitä samanverran kuin persiljaa ja ruohosipulia.

Ohje: Arktiset aromit

NOKKOS-PAPRIKAMUFFINSIT

4 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
50 g sulatettua margariinia
2 dl maitoa tai vettä
1 muna
1 dl juustoraastetta
1/2 dl kiehautettua, hienonnettua nokkosta
puolet punaisesta paprikasta

1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Sekoita rasva, maito ja muna keskenään. Lisää juusto, nokkonen ja paprikakuutiot.
3. Kaada nesteseos jauhoseoksen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi.
4. Voitele muffinssipelti ja jaa taikina muotteihin. Voit käyttää myös paperisia muffinssivuokia. Paista 225 asteessa 15–20 min.

Ohje: Arktiset aromit

KESÄSÄMPYLÄT

0,5 l vettä
50 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl vehnänleseitä
13 dl hiivaleipäjauhoja
3 rkl öljyä
150 g nokkosta
1 dl pellavansiemenrouhetta

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suolaa, vehnänleseitä ja sen verran hiivaleipäjauhoja, että taikina on sopivan kiinteää.
2. Lisää öljy ja alusta taikina hyvin. Anna taikinan kohota liinan alla noin 30 minuuttia. Lisää taikinaan keitettyä nokkosta tai pinaattia ja pellavansiemenrouhetta.
3. Leivo taikinasta pieniä sämpylöitä. Kohota niitä liinan alla puolisen tuntia ja paista 225 asteessa.

Ohje: Arktiset aromit
 

Jaa