Luonto herää kevääseen - Pihlaja

Pihlaja on monipuolinen villiyrtti, jonka satoa ovat silmut, nuoret lehdet ja marjat.

Pihlajansilmut ovat kevään ensimmäisiä keruutuotteita ja niitä voi käyttää tuoreena salaatin joukossa, makeassa smoothiessa, aromaattisena yrttiteenä tai yrttisilppuna esim. vaniljajäätelön koristeena. Silmujen aromia voi säilöä myös siirappiin, snapsiin tai likööriin. Pihlajan silmujen kanssa kannattaa olla silmä tarkkana, sillä ne ovat parhaimmillaan vain muutamana päivänä kevään alkaessa! Pihlajanlehdet sopivat käytettäväksi mm. juomissa ja salaateissa ja marjoista voi tehdä esimerkiksi hilloja, hyytelöä ja mehuja.

Käy kurkkaamassa video pihlajansilmujen keruusta!

 

HORTAINEN MAKEA JUUSTOKAKKU

Pohja:
100 g     kasvimargariinia
0,5 dl     sokeria
1     kananmuna
1 tl     leivinjauhetta
2 dl     vehnäjauhoja tai sämpyläjauhoja

Täyte:
200 g     sitruunanmakuista tuorejuustoa
2     kananmunaa
1 dl     sokeria
150 g     ranskankermaa
2 rkl     silputtuja suppuisia pihlajan lehtiä (silmuja)
puolikkaan sitruunan mehu
1 rkl     maissijauhoja
2 tl     vanilliinisokeria

1. Vaahdota pohjaa varten rasva ja sokeri. Sekoita joukkoon muna ja lopuksi jauho-leivinjauheseos.
2. Painele taikina irtopohjaisen vuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita tuorejuuston joukkoon muut täytteen ainekset ja munasokerivaahto.
4. Levitä täyte taikinapohjalle ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä kahvin tai teen kera.

Ohje: Raija Kivinen, Villiinny villivihanneksista

 

PIHLAJA-PANNACOTTA

4 dl    kuohukermaa
0,5 dl    sokeria
0,5 dl    pihlajansilmuja kerkkiä
3 kpl    liivatelehtiä

1. Kiehauta kerma, sokeri ja kerkät (voit halutessasi lisätä hieman vaniljaa, mutta niin, että kerkkien maku ei katoa). Siivilöi kerkät pois.
2. Liota liivatteet kylmässä vedessä, valuta ja laita kuumaan kermaseokseen. Sekoita kunnes ne ovat sulaneet.
3. Annostele pannacotta vuokiin, jäähdytä muutama tunti (tai seuraavaan päivään) ja koristele esim. villiorvokeilla, ketunleivän lehdillä, marjoilla yms. ja nauti!

 

PIHLAJA-MANSIKKAJUOMA
(5-6 annosta)

1 l mansikoita
5 dl vettä
2 rkl sokeria tai hunajaa
0,5 dl pihlajansilmuja

1. Perkaa mansikat, heitä sekaan pihlajansilmut, lisää vesi ja sokeri ja sekoita sauvasekoittimella.
2. Pullota ja säilytä jääkaapissa, säilyy pari päivää.
3. Tarjoa kylmänä.

 

PIHLAJANLEHTIJUOMA
    
10 l    pihlajanlehtiä (tuoreita)
6 l    vettä
50 g    sitruunahappoa
1 kg    sokeria

1. Keitä vesi, lisää sitruunahappo.
2. Kaada edellinen pihlajanlehtien päälle.
3. Anna olla yksi vuorokausi.
4. Siivilöi lehdet pois.
5. Keitä juoma ja lisää sokeri.
6. Pullota kuumennettuihin pulloihin ja täytä piripintaan.

Nautitaan laimennettuna. Säilyy keittämättä jääkaapissa pari päivää. Juoman voi myös pakastaa.

Ohje: Leena Ylikännö, Länsi-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset
 

Jaa