Juurileipä ilman lisättyä hiivaa

Kuva: Timo Viljakainen
Juurileipä ilman lisättyä hiivaa
(1 kpl)
 
1 dl vaaleaa hapanjuurta
3 dl vettä
1 rkl sokeria
3 dl vehnäjauhoja + 1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
n. 4 dl vehnäjauhoja tai sämpylä- ja vehnäjauhoja
0,25 dl rypsiöljyä
pinnalle erilaisia siemeniä
 
1. Sekoita juuri, kädenlämpöinen vesi, sokeri ja 3 dl vehnäjauhoja. Hapata taikinaa 6-9 tuntia vedottomassa lämpimässä paikassa ja sekoita joukkoon välillä lisää 1,5 dl jauhoja. 
2. Ota juurta talteen seuraavaa leipomiskertaa varten. 
3. Lisää taikinaan suola ja alusta hyvin vaivaten tai yleiskoneella. Kohota.
4. Leivo leipä ja pane se leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun vuokaan.
5. Kohota. Pistele pintaa haarukalla. Voitele halutessasi vedellä ja lisää pinnalle siemeniä. 
6. Kohota. Paista 200 asteessa noin 20-30 minuuttia kunnes leipä on kypsä.

Jaa