Maaseudun matkailu- ja ruokapalveluyritysten energiansäästöoppaat

Matkailu maaseudulla pohjaa luonnon arvoihin. Monet asiakkaat arvostavat ympäristöä säästävää toimintatapaa ja esimerkiksi lähellä tuotettua ruokaa. Nämä arvot voivat olla jopa palvelun valintaperuste.

Maaseutumajoittajan energiaopas käsittelee muun muassa majoitustilojen lämmitystä, energiaa säästäviä kalusteita ja valaistusta. Oppaassa on myös esimerkkejä, kuten esimerkiksi laskelma siitä, miten koodilukkojen vaihtaminen vaikuttaa polttoainekuluihin. Lisäksi opas antaa vinkit, miten ohjata hienovaraisesti asiakasta energiaa säästävään majoittumiseen.

Maaseudun ruokapalveluyrittäjän opas johdattaa vähentämään ruokahävikkiä ja kiinnittämään huomiota hankintoihin. Energiaa voi säästää myös ruuansäilytyksessä, -valmistuksessa sekä esille laitossa. Merkittävä tekijä keittiössä on ilmanvaihto. Molemmissa oppaissa on omat luvut myös sähköturvallisuudesta.

Oppaat on valmistettu Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen ja Maaseutuverkoston tuella.

Maaseutumajoittajan energiaopas
Maaseudun ruokapalveluyrittäjän energiaopas

Toimitus: Kirsi Väisänen
Julkaisija: Maa- ja kotitalousnaisten Keskus, 2012

Jaa

Ota yhteyttä

Palvelut