Uusin lehti

Koti ja maaseutu 5/2017

 

Herkkumarjoja kasvutunnelista

Arja Raatikainen on kauhavalainen marjaosaaja, joka innostui tunneliviljelystä. Siitä on Suomessa vasta vähän kokemuksia, ja menetelmä edellyttää uuden opettelua niin lajikkeiden valinnan kuin viljelytekniikankin osalta. Kaikki avomaalla viihtyvät lajikkeet eivät tunnelikasvatukseen sovi. Mansikka tuottaa tunnelissa ruukkuviljelyssä runsaan ja hyvälaatuisen sadon. Annin marjatarhalla kasvaa myös vadelmia, pensasmustikoita ja mesimarjaa.

Anni-Inkeri Törmänen tähtää maailmanmarkkinoille

Pudasjärveläinen LAromit Oy jalostaa vihanneksia ja uuttaa luonnosta kerätyistä raaka-aineista herkkusiirappeja. Perheyritys luottaa luomuun ja pohjoisen luonnon antimiin. Esimerkiksi Aasiassa osataan arvostaa näitä tuotteita. Vientiä yrityksellä on jo Etelä-Eurooppaan ja kasvua haetaan pk-yrityksille suunnatusta Kasvu Open -ohjelmasta. LAromien yrittäjä Anni-Inkeri Törmänen korostaakin, että yksinään ei kenenkään kannata puurtaa. On hyvä verkostoitua sekä oman toimialan että muiden alojen toimijoiden kanssa.

Savu maustaa perunasalaatin

Kokeile perunaa uudella tavalla savustettuna. Savustetun peruna-lohisalaatin ainekset ovat kylmäsavulohi, purjo, tilli ja kapris. Kastike on rypsiöljystä.

Parempi sato vähemmällä vaivalla

Kotipihan hyötymaan möyhennys voi olla mukavaa puuhaa, kun työkalut ja -tavat ovat toimivat. Puutarhaneuvos Arno Kasvi kertoo Koti ja maaseutu -lehden lukijoille, miten homma hoituu. Eläkkeellä oleva ylipuutarhuri ei kitkiessä likaa housunpolviaan, vaan haraa kasvimaan poutapäivänä. Silloin rikkakasvit saavat jäädä rauhassa lakastumaan aurinkoon, eivätkä ne pääse juurtumaan uudestaan.

Kesäinen keppijumppa

Kesällä on ihanaa jumpata ulkona, kun happea riittää. Ota välineeksi pihaharava tai metsästä löytyvä oksa. Kepillä haetaan lisää liikkuvuutta selkään ja olkaniveliin.

Muut tämän lehden jutut

Käsityökylän kasvatit
Hankekonkari, urkuri ja omenatilallinen
Viljelijän puolella
Mökki lapsille – sovinnossa sukumökillä
Kavereita nolla
Marjoja moneen makuun
Jalosta kalat pihveiksi
Vanhassa vara parempi
Valitse jodioitu suola
Tavaranraivaus kannattaa

Joka numerossa

Pääkirjoitus: Niksit käyttöön
Kodin ikkuna
Krypto/Ristikko
Lukijakilpailu
Pakina
Me maa- ja kotitalousnaiset

Uutena pakinoitsijanamme on aloittanut kirjailija-puutarhuri Mari Mörö.

Jaa