Yrttileipä

Kuuma keitto ja tuore, lämmin leipä – siinäpä voittamaton makupari! Leipä viimeistelee ja täydentää keittoaterian.

Kranssinmuotoinen yrttileipä ja leipurin kädet
Kuva: Timo Viljakainen

Yrttileipä

2 kpl
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 rkl nokkosta tai poimulehteä kuivattuna
1–2 valkosipulin kynttä
1,5 tl suolaa
11 dl hiivaleipävehnäjauhoja
75 g voita tai margariinia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää joukkoon kuivatut yrtit, puserretut valkosipulin kynnet ja suola.

Alusta joukkoon jauhot ja pehmeä rasva. Peitä taikina ja anna kohota hetken aikaa.

Leivo taikinasta kaksi leipää ja kohota hyvin.

Voitele leivät maidolla ja viillä niihin ristikoita. Ripottele pinnalle vähän jauhoja.

Paista 200 asteessa noin 20 min.

VINKKI! Leivo taikinasta kahden leivän sijaan kaksi tankoa. Leikkaa tangon toiseen reunaan viillot pöytään saakka. Kieritä tanko spiraaliksi siten, että leikattu reuna jää ulkokehälle ja viillot avautuvat hieman. Kohota hyvin.